Környezeti lábnyom EU

Elérhetők az élelmiszerek termék kategória szabályai: sör itt , tejtermékek  itt,  takarmányok  itt , száraztészta  itt , bor itt és palackozott víz itt . 

 

A termékek környezeti lábnyomának (product environmental footprint, PEF) és a szervezetek környezeti lábnyomának (organisation environmental footprint, OEF) rövid története az EU-ban

 

·         2003 –ban a Bizottság úgy értékelte, hogy az életciklus elemzés (life cycle assessment, LCA) a legalkalmasabb eszköz a termékek környezeti terhelésének értékelésére,

·         2005-2010-ben a Bizottság amellett döntött, hogy támogatja az LCA –val kapcsolatos kutatásokat. Több project is támogatást nyert , mint a CALCAS, LCA togo, FORWASTE, PROSUITE.

·         2010 -ben megjelent az ILCD kézikönyv, amely az LCA- val foglalkozó szakemberek referencia könyvének számít,

·         2010-ben a Tanács felkérte a Bizottságot, hogy fejlesszen ki egy egységes, harmonizált eljárást a termékek és szolgáltatások, valamint a szervezetek környezeti terhelésének értékelésére. Ennek érdekében a Bizottság nyílt tendereket jelentetett meg. A tendereken készült tanulmányok rámutattak arra, hogy a közös PEF és OEF eljárások kidolgozásában a legfontosabb korlátozó tényezők a következők: számos egymással versengő LCA- t alkalmazó szabvány létezik,a melyek csak részben alkalmazhatók, az EU politikák megalkotásában, mivel az eljárások nem eléggé kidolgozottak, illetve számos gyenge ponttal rendelkeznek, továbbá számos termékkategória szabály (product category rules, PCR) létezik ugyanazon termékre és ezek gyakran egymásnak ellentmondóak, az eljárások nem teszik lehetővé a termékek és szolgáltatások egymással való összehasonlítását, illetve a teljesítmények osztályait (pl. A-B-C-D) nem alkalmazzák. A tanulmányok kitértek arra is, hogy hiányosak, az életciklus fázisaink a megközelítése, hiányosak a hiteles másodlagos adatok, továbbá hiányosak a rendelkezésre álló adatbázisok és hiányosak azok az útmutatók, amelyek a B2B kapcsolatban tájékoztatást adnak, arról hogy mit és hogyan kell közölni.

·         2011-ben úgy értékelték, hogy az ISO 1400-44 számos gátló tényezőt tartalmaz az LCA szélesebb körű alkalmazására. A WRI és WBCD által kiadott GHG Protocol és számos más szabványt figyelembe véve (pl. PAS 2050 az Egyesült Királyságból, BPX.30-323 Franciaországból) a Bizottság döntött, hogy kidolgozza a PEF és OEF eljárásokat.

·         2013-ban a Bizottság a hivatalos közlönyben közzé tette a termékek és szolgáltatások (PEF) és szervezetek (OEF) környezeti terhelésének értékelésére alkalmas eljárást. Ez a közös eljárás lett ajánlva a termékek és szolgáltatások valamint a szervezetek környezeti terhelésének értékelésére és közlésére 

·         2013-2016 –ben számos európai vállalkozással és vállalkozásokat támogató szakmai szervezetekkel közösen a Bizottság elindította 25 termék tesztelését (14 ipari termék és 11 élelmiszertermék) annak érdekében, hogy az adott termékek részére kidolgozzák az egységes termék kategória szabályokat (Product Category Rules- PCR) és teszteljék a termékláncban a környezeti lábnyom közlési lehetőségeit az érdekeltek felé.

·         2015-ben a Körkörös Gazdaság Tevékenységi Terve (Circular Economy Action Plan) egyike a legfontosabb Bizottság által kiadott dokumentumoknak, amely az LCA-val, az életciklus szemlélettel és a környezeti lábnyommal foglalkozik. További kapcsolódó EU dokumentumok a “ zöld termékek egységes piaca” (2010), az Európa 2020 stratégia “az erőforrás hatékony Európa” (2011).

·         2016 –ben befejeződött a 25 PEF pilot tesztelése (3 PEF-t nem fejeztek be),

A jövőben várható, hogy:

·         2017 –re véglegesítésre kerülnek a tesztelt PEF pilotok. A Bizottság elvégzi a kiértékelést, illetve négy ágazat (az ipar, nemzetközi szervezetek, kutatás-fejlesztés, nem kormányzati szervezetek) képviselői is elvégzik az értékelést. Az ipar résztvevői fokozatosan alkalmazzák a PEF és OEF követelményeket elsősorban a zöld beszerzésekben és a piaci kommunikációban. Várhatóan a PEF és OEF követelményrendszer alkalmazása hatással lesz további EU szabályozásokra, mint az Eco-design, Energy label, Eco label és EMAS.

·         2018-ban az átmeneti időszakban elkészülnek a releváns (termék) politikák,

·         2019 –ben az átmenti időszakban az IPP/SCP csoport és további szakértők gondoskodnak az alkalmazásról,

 

 

                 ·         2020 –ban  Bizottság javaslatot tesz a PEF és OEF alkalmazásáról, 

A PEF alkalmazásának előnyei  

 

Az üzleti szféra részére a PEF alkalmazása számos előnyt jelent, mivel minden egyes termékcsoport esetében lehetőség van meghatározni:

·       a legrelevánsabb hatástényezőket,

·       a legrelevánsabb életciklus folyamatokat,

·       a legrelevánsabb folyamatokat,

·       a legrelevánsabb elemi lépéseket,

·       az EU-ban értékesített termékek átlag környezeti mutatóit (összehasonlítás, benchmark),

·       a környezeti teljesítés osztályait.

További előnyt jelent, hogy a PEF releváns információkat nyújt a döntéshozók részére, így a belső döntéshozásban a forró pontok feltüntetésével, a külső közlésben, amikor rámutat a releváns hatástényezőkre és életciklus lépésekre tovább az adatbeszerzési döntéshozásban is, amikor meghatározza a folyamatokat és elemi lépéseket.

 

PEFCR

 

Az élelmiszerek termékkategória szabályainak kidolgozásában (product environmental footprint category rules, PEFCR) számos európai vállalat és vállalkozásokat támogató szakmai szervezet vett részt a technikai titkárság munkájában:

·         PEFCR hústermékek technikai titkársága: UECBV, Beef + Lamb New Zealand Ltd, Blonk Consultants, Bord BIA, Célene, COV - Dutch Meat Association, Danish Agriculture and Food Council, Danish Crown Group, Dawn Meats, Dunbia Ltd., EBLEX, FEFAC, Meat & Livestock Australia, VanDrie Group

·         PEFCR tejtermékek technikai titkársága: European Dairy Association, Actalia, ADEME, Alliance for Beverage Cartons and the Environment (ACE), Bel Group, CGDD, CLS, CNIEL/ATLA, Constantia Flexibles International GmbH, Danone, DMK, European Container Glass Federation (FEVE), Fonterra, FrieslandCampina, IDF, Institut français de l'Elevage, Quantis, REWE Group

·         PEFCR bor technikai titkársága: CEEV, Azienda Agricola Salcheto, CIVC - Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne,CV-CNF - Centre Vinicole-Champagne Nicolas Feuillatte, ESCI-UPF - UNESCO Chair in Life Cycle & Climate Change, FEVE - The European Container Glass Federation, IAT - Andalusian Institute of Technology, MHCS - Moët Hennessy Champagne Services, Nomacorc SA, Pernod Ricard Winemakers Spain, Unione Italiana Vini

·         PEFCR takarmányok technikai titkársága: FEFAC, AB AGRI, Agravis, Agrifirm Group, Assalzoo - Associazione Nazionale tra i Produttori di Alimenti Zootecnici, Blonk consultants, Cargill Animal Nutrition, DENKAVIT, Deutsche Tiernahrung Cremer GmbH & CO.KG, DSM Nutritional Products AG, DVT - Deutscher Verband Tiernahrung e. V., Elanco, Evonik Industries AG Health&Nutrition Division, EWOS AS, FEAP – Federation of European Aquaculture Producers, FEDIOL, FEFANA asbl, FHL – The Norwegian Seafood Federation, ForFarmers B.V., Nevedi - Dutch Feed Industry Association, Sanders, SNIA, UECBV - European Livestock And Meat Trades Union, Union Agricole Holding AG

·         PEFCR palackozott víz technikai titkársága:  EFBW,Danone Waters, Ferrarelle, FEVE – The European Container Glass Federation, Nestlé Waters, PETCORE Europe, Quantis SA, San Benedetto, Spadel,UETR – Union Européenne des Transporteurs Routiers

·         PEFCR  oliva olaj technikai titkársága: Aceites del Sur, Alcubilla 2000 S.L.Spain, APOLIO srl, Azienda Agricola Ritrovato Matteo, CAPO Soc. Coop. Agricola per Azioni, Italy, Castillo de Canena Olive Juice, S.L.Spain, CO2 consulting S.L.Spain, Det Norske Veritas, Spain, EC Joint Research Centre, ELEONAS Cooperative, Greece, EPEA., MINERVA SA, Monini SA, Ministry of Agriculture, Fisheries and Rural, Development, Government of Andalusia, NILEAS Group of Farmers, Greece, Oleificio Cericola Emilia, Olivarera de los Pedroches S.C.A, Spain, RodaxAgro Ltd, Greece, Università degli studi di Chieti Pescara “G.D’Annunzio”, Italy, University of Foggia, Italy, FEVE,  European Container Glass Federation, Spanish Interprofesional olive oil association, ANEO,  Pomace oil producer, Spain

·         PEFCR sör technikai titkársága: The Brewers of Europe, Anheuser Busch InBev, BIER (Beverage Industry Environment Roundtable), Carlsberg, European Aluminium Association (EAA), European Container Glass Federation (FEVE), Heineken, SABMiller

·         PEFCR kávé technikai titkársága: European Coffee Federation, D.E Master Blenders 1753, European Aluminium Foil Association (EAFA), European Coffee Federation (ECF), Illycaffè SpA, Flexible Packaging Europe (FPE), Luigi Lavazza SpA, National Federation of Coffee Growers of Colombia (FNC), Swiss Federal Office for the Environment (FOEN) , Mondelēz International, Nestec, Nestlé Nespresso, Tchibo, Solidaridad Network, Sustainable Agriculture Initiative (SAI), Quantis

·         PEFCR száraztészta technikai titkársága: UNAFPA, Barilla G. e R. Fratelli S.p.A., F. Divella S.p.A., F.lli De Cecco di Filippo S.p.A., Pasta Zara S.p.A., Pastificio Di Martino Gaetano & F.lli Spa,  Pastificio Lucio Garofalo S.p.A

·         PEFCR kedvenc állatok takarmánya technikai titkársága:FEDIAF, C&D Foods, FACCO, Mars PetCare,Nestlé Purina PetCare Europe, Quantis, Saturn Petfood GmbH

 

Forrás: EU Bizottság