FoodIntegrity FP7
A bűncselekmények között kétségtelenül a legsúlyosabb az élelmiszer hamisítás. Ebben bizonyos tekintetben együtt van az árulás, a káromlás, a mérgezés, a csalás, a hazugság, mindez alatomosan és rejtve; gyülöletes nyereségvágyből visszaél azzal, hogyha az ember megéhezik, ennie kell. ( Hamvas Béla)
Az európai élelmiszerlánc teljességének biztosítása (Ensuring the Integrity of the European Food Chain)
A FoodIntegrity projekt célja, hogy az élelmiszerfogyasztóknak és az érdekelt feleknek bizonyosságot szolgáljon az élelmiszerek biztonságáról, azonosságáról és minőségéről. Az európai élelmiszerek azonosságának megőrzése az élelmiszergazdaságban fontos hozzáadott értéket képvisel. Az európai élelmiszerek hozzáadott értéke a szándékos téves címkézés miatt folyamatos fenyegetettségben van. A FoodIntegrity projekt a hozzáadott értékek megőrzésére koncentrál, nemzetközi platformként szolgál a kutatás és a technológiák harmonizálására, ezáltal is biztosítva az európai élelmiszerek épségét. Az ipari, kutatási, technológiai szakmai háttérrel rendelkező projektpartnerek részvételével megvalósuló globális hálózat harmonizálja és egységesíti az élelmiszerellátás koherens szerkezetét és folyamatát.
A FoodIntegrity projekt:
- támogatja az érdekelt felek között az európai élelmiszerek azonosságával kapcsolatos információcserét,
- biztosítja az adatbázisok harmonizálását és a jelenlegiek kihasználását,
- az érdekelt felek részére célnak megfelelő eljárásokat biztosít,
- azonosítja és megfogalmazza a kutatási hiányokat, 3 millió € értékű belső pályázatot ír ki a futamidő alatt,
- az élelmiszerhamisításokkal kapcsolatos kockázatok elkerülése miatt önfenntartó élelmiszerhamisítási gyors riasztási rendszert dolgoz ki,
- az érdekelt felekkel együtt önfenntartó nemzetközi hálózatot dolgoz ki a projekt eredményeinek maximális kihasználása érdekében.
Az olívabogyó, szeszes italok és a tengeri élelmiszerek esetében az élelmiszert ellenőrző hatóságok és az érdekelt felek részére fokozott ellenőrzési eljárást dolgoznak ki. Mi több, Kína részvételével fogyasztói felmérést végeznek az európai élelmiszerhamisítással szembeni reakció értékelésére. Az élelmiszerek azonosságának megőrzésére megalakuló nemzetközi platform független szakértői véleményalkotói közösséget képvisel a Bizottság, Codex Alimentarius és más nemzetközi/nemzeti szervezetek részére az élelmiszerhamisítások terén.
Projekt partnerek
1 |
THE SECRETARY OF STATE FOR ENVIRONMENT, FOOD AND RURAL AFFAIRS Fera |
Egyesült Királyság |
2 |
EUROFINS ANALYTICS FRANCE SAS EUROFINS |
Franciaország |
3 |
JRC -JOINT RESEARCH CENTRE- EUROPEAN COMMISSION JRC |
Belgium |
4 |
BUNDESINSTITUT FUER RISIKOBEWERTUNG BFR |
Németország |
5 |
UNIVERSITY COLLEGE DUBLIN, NATIONAL UNIVERSITY OF IRELAND, DUBLIN NUID UCD |
Írország |
6 |
THE QUEEN'S UNIVERSITY OF BELFAST THE QUEEN'S UNIVERSITY |
Egyesült Királyság |
7 |
UNIVERSITA DEGLI STUDI DI PARMA SITEIA.UNIPR |
Olaszország |
8 |
ECOCERT SA ECOCERT SA |
Franciaország |
9 |
Eutema Technology Management GmbH & Co KG Eutema |
Ausztria |
10 |
CENTRE WALLON DE RECHERCHES AGRONOMIQUES CRA-W |
Belgium |
11 |
FORSCHUNGSINSTITUT FUR BIOLOGISCHENLANDBAU STIFTUNG FiBL |
Svájc |
12 |
KOBENHAVNS UNIVERSITET UCPH |
Dánia |
13 |
STICHTING DIENST LANDBOUWKUNDIG ONDERZOEK DLO |
Hollandia |
14 |
VYSOKA SKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKA V PRAZE VSCHT |
Cseh Köztársaság |
15 |
FONDAZIONE EDMUND MACH FEM |
Olaszország |
16 |
FUNDACAO DA FACULDADE DE CIENCIAS DA UNIVERSIDADE DE LISBOA FFCUL |
Portugália |
17 |
UNIVERSIDAD DE CASTILLA - LA MANCHA UCLM |
Spanyolország |
18 |
MINISTERIO DE MEDIO AMBIENTE Y MEDIO RURAL Y MARINO MINISTERIO DE MEDIO |
Spanyolország |
19 |
BARILLA G. E R. FRATELLI SPA |
Olaszország |
20 |
MATIS OHF MATIS OHF |
Izland |
21 |
TEAGASC - AGRICULTURE AND FOOD DEVELOPMENT AUTHORITY TEAGASC |
Írország |
22 |
NOFIMA AS |
Norvégia |
23 |
AGROISOLAB GMBH TUV Rheinland Agrois |
Németország |
24 |
ISOLAB GMBH LABORATORIUM FUR STABIL-ISOTOPENANALYTIK isolab GmbH |
Németország |
25 |
AGENCIA ESTATAL CONSEJO SUPERIOR DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS CSIC |
Spanyolország |
26 |
FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS FAO FAO |
Olaszország |
27 |
FUNDACION AZTI/AZTI FUNDAZIOA Tecnalia-AZTI |
Spanyolország |
28 |
SOLTUB TRADE AND SERVICE PROVIDING LIMITED LIABILTY SOLTUB |
Magyarország |
29 |
FOOD FORENSIC LIMITED Food Forensics |
Egyesült Királyság |
30 |
UNIVERSITY OF NEWCASTLE UPON TYNE UNEW |
Egyesült Királyság |
31 |
PANSTWOWY INSTYTUT WETERYNARYJNY - PANSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY NVRI |
Lengyelország |
32 |
CHINA NATIONAL RESEARCH INSTITUTE OF FOOD AND FERMENTATION INDUSTRIES SOE |
Kína |
33 |
UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM UTRECHT UMC UTRECHT |
Hollandia |
34 |
THE SCOTCH WISKY RESEARCH INSTITUT |
Egyesült Királyság |
35 |
D.D. WILLIAMSON LIMITED |
Egyesült Királyság |
36 |
OCEAN OPTICS BV OOBV |
Hollandia |
37 |
SPIRITSEUROPE AISBL spiritsEUROPE |
Belgium |
38 |
UNIVERSITA DEGLI STUDI DI ROMA LA SAPIENZA UNIROMA |
Olaszország |
További információk a www.foodintegrity.eu oldalon.
Az élelmiszerhamisítás megelőzésének öt lépése Link
Az élelmiszerhamisításról Link
Ábra az élelmiszerhamisításról Link
FoodIntegrity ismertető Link
FoodIntegrity első hírlevél 2014 (angol nyelven) Link (magyar nyelven) Link
FoodIntegrity pályázati felhívás 2015 Link
FoodIntegrity második hírlevél 2015 (magyar nyelven) Link
FoodIntegrity harmadik hírlevél 2016 (magyar nyelven) Link
FoodIntegrity negyedik hírlevél 2017 Link
FoodIntegrity konferencia Prága 2016 Link
FoodIntegrity konferencia Párma 2017 Link
Az elkészült videó elérhető a http://foodintegrity2017-parma.eu/video/ link alatt
FoodIntegrity workshop Budapest 2017.október 25-i előadások
Bors Edina Link
Paul Brereton Link
Bors Edina Link
Michele Suman Link
Pierre Luigi Acutis Link
Jean Francois Morin Link
Vahid Mojtahed Link
Jana Hajslova Link
Petter Olsen Link
Barátossy Gábor Link
Herpai Zoltán Link
Roósz Barbara Link
Herpai Zoltán Link
Jánosi Anna Link
Császár Gábor Link
Adányíné Kisbocskói Nóra Link
A 2012. XVII törény tartalmazza az élelmiszerhamisításról szóló rendelkezéseket:
14/A. §(1) A hamisított termék előállítása és forgalomba hozatala tilos.
(2) Hamisított terméknek minősül az a termék,
a) amelynek minőség megőrzési, fogyaszthatósági, illetve felhasználhatósági idejét jogellenesen meghosszabbították,
b) amelyet nem megengedett összetevő felhasználásával állítottak elő,
c) amelynek átcímkézése vagy átcsomagolása jogsértő módon történt,
d) amelyet emberi fogyasztásra nem alkalmas anyagokból vagy termékekből állítottak elő emberi fogyasztás céljára,
e) amelynek emberi fogyasztásra való alkalmatlanságát elfedik,
f) amelynek rendeltetésszerű használatát elfedik,
g) amelyet lényeges külső tulajdonságának jogellenes megváltoztatásával állítottak elő,
h) amelyet az előállításra kizárólagosan jogosult hozzájárulása nélkül állítottak elő, vagy
i) amelyet lényeges tulajdonságára vonatkozó félrevezető megjelöléssel hoztak forgalomba gazdasági előny vagy haszonszerzés céljából.
(3) A hamisított termék előállítása, illetve forgalmazása tekintetében - amennyiben az ügyfél az ellenkezőjét nem bizonyítja - vélelmezni kell a gazdasági előnyre vagy haszonszerzésre irányuló célzatot.
a) élelmiszer előállítása, illetve forgalomba hozatala, amelyet a rá vonatkozó előírásokban, engedélyekben vagy a gyártmánylapban meghatározott minőségi előírásoknak nem megfelelően állítottak elő,
b) élelmiszer előállítása, illetve forgalomba hozatala, amelyet részben vagy egészben lejárt minőség megőrzési, illetve fogyaszthatósági idejű anyagokból állítottak elő,
c) termék előállítása, illetve forgalomba hozatala, amelyet az adott tevékenység vonatkozásában nem engedélyezett, illetve nem nyilvántartott módon állítottak elő, illetve hoztak forgalomba
The reasearch leading to these results has received funding from the European Union’s Seventh Framework Programme (FP7/2007-2013) under grant agreement n° 613688.