FoodIntegrity FP7

 

A bűncselekmények között kétségtelenül a legsúlyosabb az élelmiszer hamisítás. Ebben bizonyos tekintetben együtt van az árulás, a káromlás, a mérgezés, a csalás, a hazugság, mindez alatomosan és rejtve; gyülöletes nyereségvágyből visszaél azzal, hogyha az ember megéhezik, ennie kell. ( Hamvas Béla)

 

Az európai élelmiszerlánc teljességének biztosítása (Ensuring the Integrity of the European Food Chain)

 

A FoodIntegrity projekt célja, hogy az élelmiszerfogyasztóknak és az érdekelt feleknek bizonyosságot szolgáljon az élelmiszerek biztonságáról, azonosságáról és minőségéről. Az európai élelmiszerek azonosságának megőrzése az élelmiszergazdaságban fontos hozzáadott értéket képvisel. Az európai élelmiszerek hozzáadott értéke a szándékos téves címkézés miatt folyamatos fenyegetettségben van. A FoodIntegrity projekt a hozzáadott értékek megőrzésére koncentrál, nemzetközi platformként szolgál a kutatás és a technológiák harmonizálására, ezáltal is biztosítva az európai élelmiszerek épségét. Az ipari, kutatási, technológiai szakmai háttérrel rendelkező projektpartnerek részvételével megvalósuló globális hálózat harmonizálja és egységesíti az élelmiszerellátás koherens szerkezetét és folyamatát.

A FoodIntegrity projekt:

  • támogatja az érdekelt felek között az európai élelmiszerek azonosságával kapcsolatos információcserét,
  • biztosítja az adatbázisok harmonizálását és a jelenlegiek kihasználását,
  • az érdekelt felek részére célnak megfelelő eljárásokat biztosít,
  • azonosítja és megfogalmazza a kutatási hiányokat, 3 millió € értékű belső pályázatot ír ki a futamidő alatt,
  • az élelmiszerhamisításokkal kapcsolatos kockázatok elkerülése miatt önfenntartó élelmiszerhamisítási gyors riasztási rendszert dolgoz ki,
  • az érdekelt felekkel együtt önfenntartó nemzetközi hálózatot dolgoz ki a projekt eredményeinek maximális kihasználása érdekében.

 Az olívabogyó, szeszes italok és a tengeri élelmiszerek esetében az élelmiszert ellenőrző hatóságok és az érdekelt felek részére fokozott ellenőrzési eljárást dolgoznak ki. Mi több, Kína részvételével fogyasztói felmérést végeznek az európai élelmiszerhamisítással szembeni reakció értékelésére. Az élelmiszerek azonosságának megőrzésére megalakuló nemzetközi platform független szakértői véleményalkotói közösséget képvisel a Bizottság, Codex Alimentarius és más nemzetközi/nemzeti szervezetek részére az élelmiszerhamisítások terén.

 

Projekt partnerek


1

THE SECRETARY OF STATE FOR ENVIRONMENT, FOOD AND RURAL AFFAIRS Fera

Egyesült Királyság

2

EUROFINS ANALYTICS FRANCE SAS EUROFINS

Franciaország

3

JRC -JOINT RESEARCH CENTRE- EUROPEAN COMMISSION JRC

Belgium

4

BUNDESINSTITUT FUER RISIKOBEWERTUNG BFR

Németország

5

UNIVERSITY COLLEGE DUBLIN, NATIONAL UNIVERSITY OF IRELAND, DUBLIN NUID UCD

Írország

6

THE QUEEN'S UNIVERSITY OF BELFAST THE QUEEN'S UNIVERSITY

Egyesült Királyság

7

UNIVERSITA DEGLI STUDI DI PARMA SITEIA.UNIPR

Olaszország

8

ECOCERT SA ECOCERT SA

Franciaország

9

Eutema Technology Management GmbH & Co KG Eutema

Ausztria

10

CENTRE WALLON DE RECHERCHES AGRONOMIQUES CRA-W

Belgium

11

FORSCHUNGSINSTITUT FUR BIOLOGISCHENLANDBAU STIFTUNG FiBL

Svájc

12

KOBENHAVNS UNIVERSITET UCPH

Dánia

13

STICHTING DIENST LANDBOUWKUNDIG ONDERZOEK DLO

Hollandia

14

VYSOKA SKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKA V PRAZE VSCHT

Cseh Köztársaság

15

FONDAZIONE EDMUND MACH FEM

Olaszország

16

FUNDACAO DA FACULDADE DE CIENCIAS DA UNIVERSIDADE DE LISBOA FFCUL

Portugália

17

UNIVERSIDAD DE CASTILLA - LA MANCHA UCLM

Spanyolország

18

MINISTERIO DE MEDIO AMBIENTE Y MEDIO RURAL Y MARINO MINISTERIO DE MEDIO

Spanyolország

19

BARILLA G. E R. FRATELLI SPA

Olaszország

20

MATIS OHF MATIS OHF

Izland

21

TEAGASC - AGRICULTURE AND FOOD DEVELOPMENT AUTHORITY TEAGASC

Írország

22

NOFIMA AS

Norvégia

23

AGROISOLAB GMBH TUV Rheinland Agrois

Németország

24

ISOLAB GMBH LABORATORIUM FUR STABIL-ISOTOPENANALYTIK isolab GmbH

Németország

25

AGENCIA ESTATAL CONSEJO SUPERIOR DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS CSIC

Spanyolország

26

FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS FAO FAO

Olaszország

27

FUNDACION AZTI/AZTI FUNDAZIOA Tecnalia-AZTI

Spanyolország

28

SOLTUB TRADE AND SERVICE PROVIDING LIMITED LIABILTY SOLTUB

Magyarország

29

FOOD FORENSIC LIMITED Food Forensics

Egyesült Királyság

30

UNIVERSITY OF NEWCASTLE UPON TYNE UNEW

Egyesült Királyság

31

PANSTWOWY INSTYTUT WETERYNARYJNY - PANSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY NVRI

Lengyelország

32

CHINA NATIONAL RESEARCH INSTITUTE OF FOOD AND FERMENTATION INDUSTRIES SOE

Kína

33

UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM UTRECHT UMC UTRECHT

Hollandia

34

THE SCOTCH WISKY RESEARCH INSTITUT

Egyesült Királyság

35

D.D. WILLIAMSON LIMITED

Egyesült Királyság

36

OCEAN OPTICS BV OOBV

Hollandia

37

SPIRITSEUROPE AISBL spiritsEUROPE

Belgium

38

UNIVERSITA DEGLI STUDI DI ROMA LA SAPIENZA UNIROMA

Olaszország

 

További információk a www.foodintegrity.eu oldalon.

 

Az élelmiszerhamisítás megelőzésének öt lépése Link

 

Az élelmiszerhamisításról Link

 

Ábra  az élelmiszerhamisításról Link

 

FoodIntegrity ismertető Link

 

FoodIntegrity első hírlevél 2014 (angol nyelven) Link (magyar nyelven) Link

 

FoodIntegrity pályázati felhívás 2015 Link

 

FoodIntegrity második  hírlevél 2015 (magyar nyelven) Link

 

FoodIntegrity harmadik  hírlevél 2016 (magyar nyelven) Link

 

FoodIntegrity negyedik  hírlevél 2017 Link

 

FoodIntegrity konferencia Prága 2016 Link

 

FoodIntegrity konferencia Párma 2017 Link

Az elkészült videó elérhető a http://foodintegrity2017-parma.eu/video/ link alatt

 

FoodIntegrity workshop Budapest 2017.október 25-i előadások

Bors Edina Link

Paul Brereton Link

Bors Edina Link

Michele Suman Link

Pierre Luigi Acutis Link

Jean Francois Morin Link

Vahid Mojtahed Link

Jana Hajslova Link

Petter Olsen Link

Barátossy Gábor Link

Herpai Zoltán Link

Roósz Barbara Link

Herpai Zoltán Link

Jánosi Anna Link

Császár Gábor Link

Adányíné Kisbocskói Nóra Link


 

A 2012. XVII törény tartalmazza az élelmiszerhamisításról szóló rendelkezéseket:

14/A. §(1) A hamisított termék előállítása és forgalomba hozatala tilos.

(2) Hamisított terméknek minősül az a termék,

a) amelynek minőség megőrzési, fogyaszthatósági, illetve felhasználhatósági idejét jogellenesen meghosszabbították,

b) amelyet nem megengedett összetevő felhasználásával állítottak elő,

c) amelynek átcímkézése vagy átcsomagolása jogsértő módon történt,

d) amelyet emberi fogyasztásra nem alkalmas anyagokból vagy termékekből állítottak elő emberi fogyasztás céljára,

e) amelynek emberi fogyasztásra való alkalmatlanságát elfedik,

f) amelynek rendeltetésszerű használatát elfedik,

g) amelyet lényeges külső tulajdonságának jogellenes megváltoztatásával állítottak elő,

h) amelyet az előállításra kizárólagosan jogosult hozzájárulása nélkül állítottak elő, vagy

i) amelyet lényeges tulajdonságára vonatkozó félrevezető megjelöléssel hoztak forgalomba gazdasági előny vagy haszonszerzés céljából.

(3) A hamisított termék előállítása, illetve forgalmazása tekintetében - amennyiben az ügyfél az ellenkezőjét nem bizonyítja - vélelmezni kell a gazdasági előnyre vagy haszonszerzésre irányuló célzatot.

(4) Tilos olyan

a) élelmiszer előállítása, illetve forgalomba hozatala, amelyet a rá vonatkozó előírásokban, engedélyekben vagy a gyártmánylapban meghatározott minőségi előírásoknak nem megfelelően állítottak elő,

b) élelmiszer előállítása, illetve forgalomba hozatala, amelyet részben vagy egészben lejárt minőség megőrzési, illetve fogyaszthatósági idejű anyagokból állítottak elő,

c) termék előállítása, illetve forgalomba hozatala, amelyet az adott tevékenység vonatkozásában nem engedélyezett, illetve nem nyilvántartott módon állítottak elő, illetve hoztak forgalomba

 

The reasearch leading to these results has received funding from the European Union’s Seventh Framework Programme (FP7/2007-2013) under grant agreement n° 613688.